Kjønnsvorter

Kondylomer, eller såkalte kjønnsvorter er en av de hyppigste virale kjønnssykdommene i Europa, og antallet nye tilfeller har steget betydelig de siste tiår. Kjønnsvorter forekommer hyppigst hos personer i alderen 17-33, men viruset kan ramme individer i alle aldersgrupper.

Smitte kjennetegnes ved utbrudd av spisse, flate eller blomkållignende vorter på kjønnsorganet eller rundt endetarmsåpningen. Alt fra én vorte til store vortesamlinger kan forekomme. Når man først er smittet er det ingen behandling som kan fjerne viruset helt, men vortene vil som oftest forsvinne av seg selv. Man må derfor behandle plagene symptomatisk. Rask og effektiv behandling kan bidra til å redusere omfanget, smertene og varigheten på utbruddet.

Sykdommen kan forebygges til en viss grad ved bruk av kondom under samleie, men viruset smitter ved hudkontakt og utgjør derfor en betydelig risiko for smitte selv ved bruk av kondom. Om du bærer viruset er det 60% sjanse for at du vil smitte din seksuelle partner; selv om dere bare har seksuell kontakt én gang. Dermed er det viktig at du gjennomgår en behandling for kjønnsvorter så fort som mulig for å redusere risikoen for spredning.

Aldara
MedaProdusert av:

Aldara er en svært populær krem for behandling av kjønnsvorter. På bare 16 uker, vil Aldara behandle og fjerne et kjønnsvorteutbrudd helt. Kliniske studier viser at Aldara kan betydelig minske smerten og ubehaget ved et utbrudd av kjønnsvorter. Kremen påføres direkte på vorten(e) tre ganger i uken. Du vil kunne se store forbedringer etter bare noen dager.

Condyline
Ardern HealthcareProdusert av:

Condyline er et Podofyllotoksin-preparat for hurtigvirkende behandling av kjønnsvorter. Condyline kan bekjempe et utbrudd helt på fire uker, men med synlige resultater etter bare tre dager. Det er enkelt å påføre, som gjør at du ikke trenger medisinsk assistanse som med en del andre behandlingsmetoder.

Wartec
StiefelProdusert av:
Wartec er et alternativ til Condyline-podofyllotoksin. Wartec angriper vevet i kjønnsvorter for å bekjempe et utbrudd trygt og effektivt på bare én måned. Både kremen og gelén er enkel å påføre og det anbefales at du gjør dette to ganger om dagen, helst i tre påfølgende dager per uke. Wartec er hurtigvirkende med få bivirkninger.

Hva er årsaken til kjønnsvorter?

Årsaken til kjønnsvorter er et virus som kalles Humant Papillomavirus (HPV). Kjønnsvorter smittes ved berøring, særlig gnidning i forbindelse med seksuell kontakt, men det er viktig å presisere at smitte kan forekomme ved all hudkontakt med viruset. Risikoen øker betydelig dersom man har ubeskyttet samleie, men selv ved bruk av kondom kan man pådra seg smitte eller påføre andre infeksjon. Risikoen for smitte øker betydelig dersom man skifter seksuell partner hyppig.

Omtrent 90% av kjønnsvorter forårsakes av subtypene HPV-6 og HPV-11. Disse formene refereres ofte som lavrisiko, da det er liten sannsynlighet for at disse kan forårsake kreft. Det er påvist at noen artsvarianter av HPV-virus kan fremkalle livmorkreft; spesielt HPV-16. En HPV-test anbefales dersom du er utsatt for denne type kreft. En HPV-test sjekker for genetisk materiale gjort på et utvalg av celler hentet fra livmorhalsen og deretter avgjør hvorvidt du har denne type infeksjon.

Hva er symptomene på kjønnsvorter?

Majoriteten av rammede merker ikke noen form for sykdomstegn direkte etter smitte. Tiden fra man blir smittet til vortenes frembrudd er som regel to til tre måneder, men kan variere fra én måned opp til ett år. Enkelte ganger lenger tid. Dermed er det svært viktig å sjekke seg for kjønnssykdommer regelmessig slik at man ikke utsetter andre for smitte, selv ved beskyttet samleie.

Kjønnsvorter kjennetegnes ved utbrudd av spisse eller flate blomkållignende vorter på kjønnsorganet eller rundt endetarmsåpningen. Selv om vortene ofte er smertefrie, kan noen oppleve svie og kløe. Størrelsen på vortene kan variere fra bredden av et knappenålshode til lengden av to valnøtter.

Hos menn kan vorter forekomme ytterst i urinrøret, på selve penisskaftet, på penishode eller under forhuden. For kvinner kan kondylomer ses på skamleppene, ved urinrøret eller inne i skjeden. Hos begge kjønn kan kjønnsvorter foreligge i området rundt og inne i endetarmsåpningen.  I noen tilfeller kan kjønnsvortene være interne, noe som gjør de vanskelig å oppdage.

Hva kan forårsake et utbrudd?

HPV-virus forblir ofte latent i kroppen flere uker, måneder og år etter man først ble smittet, men selv om man har hatt sitt første utbrudd kan man oppleve nye utbrudd senere i livet. Ikke ulikt herpes, vil viruset fortsette å leve i kroppens slimhinner og hud for resten av livet. Selv om man ikke helt eksakt vet grunnen til nye eller frekvente utbrudd, assosieres ofte et aktivt sykdomsbilde med et svekket immunforsvar, stort alkoholforbruk, friksjon i underlivet, trøtthet eller stress.

Kan jeg få behandling for kjønnsvorter på nettet?

Ja, når du kjøper kjønnsvortebehandling på euroClinix kan du være sikker på at du benytter deg av en trygg og pålitelig helsetjeneste. Vi har den største respekt for ditt privatliv og helse. Når du bestiller en behandling hos oss må du gjennomføre en helt vederlagsfri konsultasjon på nettet med en av våre leger. Han eller hun vil deretter sørge for at du er egnet for behandlingen, og at du får resept på det medikamentet som effektivt lindrer dine plager. Når du er godkjent vil legen sende resepten til vårt apotek som sørger for at forsendelsen blir sendt rett hjem til deg, eller ditt nærmeste postkontor i diskré forpakning.

Relaterte linker