Kjønnsvorter

Kondylomer, eller såkalte kjønnsvorter er en av de hyppigste virale kjønnssykdommene i Europa, og antallet nye tilfeller har steget betydelig de siste tiår. Kjønnsvorter forekommer hyppigst hos personer i alderen 17-33 år, men viruset kan ramme alle aldersgrupper.

Smitte kjennetegnes ved utbrudd av spisse, flate eller blomkållignende vorter på kjønnsorganet eller rundt endetarmsåpningen. Alt fra én vorte til store vortesamlinger kan forekomme. Når man først er smittet er det ingen behandling som kan fjerne viruset helt, men vortene vil som oftest forsvinne av seg selv. Rask og effektiv behandling kan bidra til å redusere omfanget, smertene og varigheten på utbruddet.

Sykdommen kan forebygges til en viss grad ved bruk av kondom under samleie, men viruset smitter ved hudkontakt og utgjør derfor en betydelig risiko for smitte selv ved bruk av kondom. Om du bærer viruset er det 60% sjanse for at du vil smitte din seksuelle partner; selv om dere bare har seksuell kontakt én gang. Dermed er det viktig at du gjennomgår en behandling for kjønnsvorter så fort som mulig for å redusere risikoen for spredning.

Behandling for kjønnsvorter hos euroClinix

Hos euroClinix kan du være sikker på at du benytter deg av en trygg og pålitelig helseklinikk på nett. Vi har den største respekt for ditt privatliv og helse. Når du bestiller en behandling hos oss må du gjennomføre en uforpliktende online konsultasjon på nettet med en av våre leger. Legen vil deretter sørge for at du er egnet for behandlingen, og at du får resept på det medikamentet som effektivt vil lindrer dine plager. Når du er godkjent vil legen sende en e-resept til vårt apotek som sørger for at forsendelsen blir sendt rett hjem til deg, eller ditt nærmeste postkontor i diskré forpakning.

Aldara Condyline Wartec
 Medikament behandling med aldara. Condyline en annan behandlingsform. Wartec kräm
Aktiv ingrediens Imiquimod Podophyllotoxin Podophyllotoxin
Indikasjoner Vorter på kjønnsorganer og rundt endetarmsåpningen. Små kjønnsvorter på det ytre kjønnsorganet Kondylomer på kjønnsorganer og rundt endetarmsåpningen.
Graviditet og amming Du må ikke amme under behandling med Aldara krem. Ikke anbefalt hos kvinner som er gravide eller ammer. Ikke anbefalt hos kvinner som er gravide eller ammer.
Dosering Krem kommer i 12 engangsposer. Smøres 3 ganger per uke. For eksempel, påfør krem på mandag, onsdag og fredag. En gele som påføres direkte på ytre kjønnsvorter. En gang om morgenen og en gang om kvelden i 3 dager per uke. Krem som kommer i en tube og smøres direkte kjønnsorganer og rundt endetarmsåpningen 2 ganger om dagen, morgen og kveld (hver 12.time), i 3 sammenhengende dager.
Selges i Europa under navnet Aldara Condyline Warticon
Les mer om Aldara Les mer om Condyline Les mer om Wartec

Hva er årsaken til kjønnsvorter?

Årsaken til kjønnsvorter er et virus som kalles Humant Papillomavirus (HPV). Kjønnsvorter smittes ved berøring, særlig gnidning i forbindelse med seksuell kontakt, men det er viktig å presisere at smitte kan forekomme ved all hudkontakt med viruset. Risikoen øker betydelig dersom man har ubeskyttet samleie, men selv ved bruk av kondom kan man pådra seg smitte eller påføre andre infeksjon. Risikoen for smitte øker betydelig dersom man skifter seksuell partner hyppig.

Omtrent 90% av kjønnsvorter forårsakes av subtypene HPV-6 og HPV-11. Disse formene refereres ofte som lavrisiko, da det er liten sannsynlighet for at disse kan forårsake kreft. Det er påvist at noen artsvarianter av HPV-virus kan fremkalle livmorkreft; spesielt HPV-16. En HPV-test anbefales dersom du er utsatt for denne type kreft. En HPV-test sjekker for genetisk materiale gjort på et utvalg av celler hentet fra livmorhalsen og deretter avgjør hvorvidt du har denne type infeksjon.

Hva er symptomene på kjønnsvorter?

De fleste som har kjønnsvorter merker ikke noen form for sykdomstegn direkte etter smitte. Tiden fra man blir smittet til vortenes frembrudd er som regel to til tre måneder, men kan variere fra én måned opp til ett år. Dermed er det svært viktig å sjekke seg for kjønnssykdommer regelmessig slik at man ikke utsetter andre for smitte, selv ved beskyttet samleie.

Kjønnsvorter kjennetegnes ved utbrudd av spisse eller flate blomkållignende vorter på kjønnsorganet eller rundt endetarmsåpningen. Selv om vortene ofte er smertefrie, kan noen oppleve svie og kløe. Størrelsen på vortene kan variere fra bredden av et knappenålshode til lengden av to valnøtter.

Symptomer hos menn:

  • Urinrørsåpningen og på pungen
  • Vorter på selve penisskaftet
  • Vorter på penishode eller under forhuden

Symptomer hos kvinner:

  • Vorter på kjønnslepper og skjedeåpningen
  • Vorter ved urinrøret eller inne i skjeden
  • Vorter på område mellom vagina og endetarmsåpningen (mellomkjøttet).

Hva kan forårsake et utbrudd?

HPV-virus forblir ofte i kroppen i flere uker, måneder og år etter man først ble smittet, men selv om man har hatt sitt første utbrudd kan man oppleve nye utbrudd senere i livet. Ikke ulikt herpes, vil viruset fortsette å leve i kroppens slimhinner og hud for resten av livet. Selv om man ikke helt eksakt vet grunnen til nye eller frekvente utbrudd, assosieres ofte et aktivt sykdomsbilde med et svekket immunforsvar, stort alkoholforbruk, friksjon i underlivet, trøtthet eller stress.

Infeksjonen kan smittes veldig lett ved berøring, spesielt ved gnidning i forbindelse med seksuell kontakt, men det er viktig å påpeke at all kontakt med viruset kan forårsake smitte. Det er derfor en økt sannsynlighet for at man bærer viruset dersom man har fast partner som er infisert eller dersom man praktiserer ubeskyttet sex med flere partnere. Selv ved bruk av kondom kan man bli smittet, men risikoen for smitte blir betydelig redusert.

Det finnes en rekke ulike variasjoner av HPV som har forskjellige egenskaper, og som dermed påvirker kroppen forskjellig. Rundt 90% av alle kondylomer forårsakes av HPV-6 og HPV-11. Disse variasjonene av viruset er klassifisert som såkalte lavrisiko virus, da det er liten risiko for at smitten kan framkalle kreft.

Imidlertid er det viktig å være oppmerksom på at noen artsvarianter vil kunne fremkalle livmorkreft, da spesielt HPV-16 og HPV-18. Man regner med at 70% av alle tilfeller av livmorhalskreft, men det tar rundt 10-15 år før en eventuell utvikling av kreft som forårsakes av viruset. Dersom du er har en økt risiko for denne typen kreft kan det være lurt å få utført en HPV-test, som kan avgjøre hvilken variant av HPV du er rammet av.

Dersom du bærer viruset vil stress, alkohol, svekket immunforsvar og sterk sol kunne føre til nye utbrudd eller forverre omfanget av eksiterende kondylomer. Dersom du sliter med hyppige utbrudd kan det være lurt å unngå overnevnte livsstilsfaktorer for å redusere din sjanse for nye og langvarige utbrudd.

Aldara
MedaProdusert av:

Aldara er en svært populær krem for behandling av kjønnsvorter. Aldara kan betydelig minske smerten og ubehaget ved et utbrudd av kjønnsvorter. Kremen påføres direkte på vorten(e) tre ganger i uken. Du vil kunne se store forbedringer etter bare noen dager.

Condyline
Ardern HealthcareProdusert av:

Condyline kommer som gele og er enkelt å påføre på utbruddet to ganger daglig. Condyline virker direkte mot selve cellene som gjør at man blir kvitt vortene allerede etter 3 dager.

Wartec (Warticon)
StiefelProdusert av:
Wartec, også kjent som Warticon er et alternativ til Condyline-podofyllotoksin, som kommer i krem. Wartec angriper vevet i kjønnsvorter for å bekjempe et utbrudd. Wartec er hurtigvirkende med få bivirkninger.
Relaterte linker