For tidlig utløsning

Når din orgasme kommer for tidlig

Prematur ("for tidlig") ejakulasjon defineres som utløsning som oppstår uten eller ved mindre seksuell stimulering, og er en vanlig forstyrrelse som rammer mellom 20-30% av alle menn. For tidlig sædavgang kjennetegnes normalt av at man får utløsning før den seksuelle akten starter, eller fra 1-2 minutter inn i samleiet.

Alle menn kan selvfølgelig oppleve at utløsningen kommer tidligere enn man ønsker fra tid til annen, og det er derfor ingen grunn til å fortvile hvis dette skulle skje, da det ikke nødvendigvis betyr at man har et problem. Hvis man derimot stadig vekk opplever at sædavgangen kommer for tidlig, er det imidlertid større grunn til å mistenke at man kanskje lider av prematur ejakulasjon.

For tidlig utløsning påvirker ofte mannens selvtillit og kan også være gjenstand for gjensidig seksuell frustrasjon i et parforhold. Medisinen Priligy (dapoxetine) har derfor blitt svært populær de siste årene, da den fungerer godt for de fleste. Medikamentet er også det eneste legemiddelet som har en klinisk bevist effekt mot tidlig sædavgang. Medisinen gir en bedre kontroll over utløsningen, hvilket gjør at seksuelle prestasjonen normalt øker med 200-300%. Du kan kjøpe Priligy her hos euroClinix.


Hva er for tidlig sædavgang?

Impotens og for tidlig utløsning er to tilstander som ofte forveksles med hverandre, men som samtidig er såpass forskjellige at en forklaring på hver enkelt kan være på sin plass. Impotens, på sin side, er en manglende evne til å få og/eller opprettholde en ereksjon som varer lenge nok til å fullføre et tilfredsstillende samleie. For tidlig utløsning, derimot, er en manglende evne til å kontrollere selve utløsningen som gjerne skjer 1-2 minutter etter penetrering. Enkelte opplever også å få utløsning før penetreringen begynner.

Det er viktig å være klar over at selv om tilstandene er forskjellige, kan den ene likevel forårsake den andre. Noen menn kan derfor oppleve å få prematur ejakulasjon som et resultat av problemer med å få reisning. Dette er fordi menn som lider av impotens ofte skynder seg gjennom samleiet i frykt for å miste ereksjonen. Når dette skjer gjentatte ganger, "venner" penis seg til en tidlig sædavgang, og det blir dermed vanskeligere å holde tilbake orgasmen, selv om man kanskje tar i bruk potensmedisiner som i utgangspunktet skal gi en lengre ereksjon. Det er i den forbindelse påvist at så mange som 1 av 3 menn som lider av for tidlig utløsning også har problemer med å opprettholde en ereksjon.

Prematur ejakulasjon deles ofte inn i to typer:

 • Primær utløsning: Tilstanden har foreligget så lenge man har vært seksuell aktiv.
 • Sekundær utløsning: Tilstanden har oppstått etter at man tidligere har hatt tilfredsstillende seksuelle forhold uten tidlig sædavgang.

Årsaker til for tidlig utløsning

Den eksakte årsaken til for tidlig sædavgang er fortsatt ikke klarlagt, men enkelte sexologer påpeker at tilstanden kan forårsakes av de ofte kjappe håndjagerne gutter gjerne foretar når de er unge. Den velkjente sexologen Ian Kerner forklarer at yngre gutter gjerne onanerer i hemmelighet, og for ikke å bli oppdaget av foreldre eller søsken forsøker de ofte å få utløsning så raskt som mulig. Dette er spesielt fremtredende i kulturer og familier der onani er tabubelagt.

Det de fleste imidlertid er uvitende om er at den raske utløsningen etterhvert kodes som en naturlig reaksjon i det Kerner definerer som "penishukommelsen". Penis lærer med andre ord at den skal få utløsning raskt når den blir stimulert, noe som kan gi problemer når man siden ønsker å ha et samleie som varer lengre enn 1-2 minutter.

Nyere forskning viser i tillegg at et lavt serotonin-nivå i hjernen også er en viktig årsak til prematur ejakulasjon. Serotonin er en signalsubstans i neversystemet som regulerer blant annet humør, kroppstemperatur, søvn, apetitt og seksuell ytelse. Den spiller også en viktig rolle i forbindelse med utløsning.

Lave serotonin-nivåer er spesielt problematisk for yngre menn. Dette er fordi disse mennene ofte mangler kunnskap om sine personlige seksuelle grenser, og er derfor mindre flinke til å vite hvor grensen mellom seksuell nytelse og klimaks går. Denne kunnskapen er helt avgjørende for å kontrollere en utløsning. Ettersom et lavt nivå av serotonin i tillegg kan bremse eller forsinke grensen mellom disse to reaksjonen, blir det derfor enda vanskeligere for yngre menn å kontrollere utløsningen.

Symptomer på for tidlig utløsning

Det kan være vanskelig å bedømme hvor lang tid det skal ta før en mann får utløsning. Enkelte tenker kanskje at det er tidlig å komme før det har gått 10 minutter, mens andre forventer at man skal vare i 20 minutter før sædavgangen kommer. Det finnes heller ingen fast medisinsk standard man kan følge, og det kan derfor være vanskelig å diagnotisere om man lider av prematur ejakulasjon. De fleste leger er imidlertid enige om at man har tilstanden dersom man regelmessig får utløsning før det har gått 2 minutter.

Det kan selvfølgelig være vanskelig å anslå nøyaktig hvor lang tid det tar fra man starter et samleie til man får utløsning, ettersom de færreste bruker stoppeklokke under slike omstendigheter. En annen indikasjon som kan brukes dersom du mistenker at du har prematur ejakulasjon, er derfor om utløsningen har en tendens til å komme før begge parter ønsker det, eller før du selv ønsker det når du onanerer. Hvis dette er tilfelle, er det også stor grunn til å anta at du lider av for tidlig sædavgang.

Har jeg tidlig sædavgang?

I noen tilfeller kan tidlig utløsning være et resultat av underliggende psykologiske årsaker, noe som tilsier at sexologisk rådgivning kan være et bedre behandlingsalternativ. Det er i den forbindelse enkelte spørsmål du bør stille deg selv før du eventuelt oppsøker lege for medisinsk behandling:

 • Kan problemet være psykisk? Har du for eksempel opplevd nylige forandringer som har hatt følelsesmessige innvirkninger på deg?

  Impotens, helseproblemer og stress kan alle bidra til at du mister evnen til å slappe av og fokusere under samleie. I tillegg kan også visse medikamenter påvirke de kjemiske signalstoffene i kroppen slik at utløsningen kommer tidligere enn normalt.

 • Hvor lenge har du opplevd problemet? Har du hatt det siden du ble seksuelt aktiv eller har det oppstått etter at du tidligere har hatt normale seksuelle forhold uten utløsningsproblemer?
 • Hvis problemet har oppstått nylig, er det ikke sikkert at det vil vedvare i lengden. Mange blir for eksempel ekstra nervøse eller ivrige når de skal ha samleie med en ny person, og kan i den forbindelse få sædavgang tidligere enn forventet. Dette er helt normalt.

 • Skjer det regelmessig eller bare av og til?

  Dersom du opplever at sædavgangen kommer for tidlig bare nå og da, er det større grunn til å tro at problemet kan skyldes andre forhold enn en permanent lidelse. Kanskje er du sliten; kanskje du har fått en ny partner; kanskje er du under behandling med andre medisiner som kan påvirke kontrollen du har over utløsningen. Årsakene kan være mange.

Hva kan jeg gjøre for å få bedre kontroll over sædavgangen?

Priligy er en medisin mot for tidlig utløsning som ble utviklet ved en tilfeldighet. Forskere forsøkte nemlig å bruke virkestoffet Dapoxitine Hydroklorid til å lage en antidepressiva, da de oppdaget at stoffet også hadde en betydelig effekt på brukernes seksuelle utholdenhet. I 2012 ble derfor medikamentet isteden lansert som en medisin for menn som lider av for tidlig utløsning. Priligy forbedrer ikke bare menns kontroll over sine seksuelle prestasjoner, men øker også deres seksuelle utholdenhet med opptil 300%.

Alternative metoder for å øke mestringsferdighetene og vare lenger

Det finnes en rekke metoder og tiltak du selv kan sette i gang for å øke din seksuelle utholdenhet:
 • Bruk stopp-start-teknikken: Partneren din stimulerer deg her til ereksjon, og fortsetter frem til du føler at ytterligere stimulering vil resultere i utløsning. Du sier da fra til partnern din, som må stoppe stimuleringen med det samme. Ta en kort pause til du føler at du igjen har kontroll og fortsett stimuleringen frem til du igjen føler at utløsningen presser på. Gjenta øvelsen 3-5 ganger før du tillater deg selv å komme. Det er viktig å være klar over at du og din partner må øve på denne teknikken noen ganger før du eventuelt føler at dere behersker den.

 • Snakk med partneren din: Av og til kan dårlig kommunikasjon og manglende forståelse for den mannlige og kvinnelige seksualfunksjonen være årsaken til for tidlig utløsning. Kvinner må ofte stimuleres lenger enn menn for å oppnå klimax, og denne forskjellen kan skape seksuell frustrasjon mellom partene. Menn kan i den forbindelse føle et sterkt prestasjonspress under samleie, hvilket kan føre til for tidlig utløsning. Åpen kommunikasjon med partneren din kan redusere prestasjonsangsten og dermed gjøre at du slapper mer av under de seksuelle aktivitetene.

 • Ton ned viktigheten av det seksuelle i forholdet: Mange leger anbefaler ofte at par som påvirkes av for tidlig utløsning avstår fra sex i en kortere periode og heller fokuserer på andre former for samhold. Dette kan bidra til å gjenopprette den seksuelle tryggheten i forholdet slik at mannen er mindre bekymret for å få tidlig utløsning når man begynner å ha sex igjen. Dermed vil han også slappe mer av under den seksuelle akten, hvilket kan bidra til å forlenge utholdenheten.

Det finnes også en rekke kremer som skal smøres på penis for å gjøre den mindre følsom slik at du kan prestere lenger. Disse kremene fører imidlertid til et mindre tilfredsstillende samleie for både deg og partneren din, da de også reduserer kvinnens vaginale følsomhet.