Diabetes

En oversikt over diabetes type 2 og diabetes type 1

Diabetes, også kjent som sukkersyke er en sykdom hvor sukkerinnholdet i blodet er for høyt. Hvert år rammer tusenvis av denne hemmende sykdommen og antallet diganostiserte tilfeller øker for hvert år.

Kroppen til kvinner og menn med diabetes mellitus går ofte til angrep på egne celler av ukjente grunner. Hos diabetikere angriper kroppen hormonet insulin som har ansvar for å kontrollere at sukkerinnholdet i blodet. Insulin er nøkkelen til cellen. Uten nøkkelen til cellene får ikke sukkeret (karbohydratene) vi spiser komme inn i cellene våre. Når ikke sukker blir tatt opp i cellen forblir sukkeret i blodet, for så å bli skilt ut i urinen som avfallstoff.

Det finnes to ulike typer diabetes, type 1 diabetes og type 2 diabetes. Man vet ikke helt hvorfor noen utvikler Type 1-diabetes, men noe forskning tyder på at dette kan skyldes en kombinasjon av genetisk disposisjon og et slags virusutbrudd. Type 2-diabetes, også kalt diabetes 2 debuterer imidlertid hos voksne og er forbundet med blant annet. overvekt og fysisk inaktivitet.

Diabetes 2 er en svært alvorlig sykdom og bidra med utviklingen av hjerte- og karsykdommer, hjerneslag, nyresvikt, blindhet, sår på føttene og behov for amputasjoner. Diabetes behandling handler mye om kunnskap. Det er viktig at diabetikere får opplæring til egenomsorg for å holde blodsukkeret så normalt som mulig. Effektiv diabetes behandling handler derfor ofte å skaffe riktige medikamenter, justering i kostholdet, fysisk aktivitet og for noen er det nødvendig med vektreduksjon.

Diabetes er en kronisk sykdom, så det finnes ingen kur, men det er viktig å kontrollere blodsukkeret. Så mange som 70% av personer med type 2-diabetes trenger blodsukkersenkende tabletter eller insulin for bevare helsen.


Hva er forskjellen på type 1 og type 2 diabetes?

Type 1-diabetes er en autoimmun sykdom som karakteriseres ved kroppens manglende evne til å produsere insulin. For å kompensere for manglende insulin vil disse diabetikerne være nødt til å tilføre insulin selv. Fordi det ikke er mulig å kurere tilstanden, insulin må tilføres resten av livet for å kontrollere diabetesen.

Type 2-diabetes derimot er kroppens manglende evne til å utnytte insulin eller at det ikke produseres nok insulin. Vanligvis vil denne formen for diabetes kontrolleres med et sunt kosthold og oversikt over sukkerinnholdet i blodet. Imidlertid vil det være nødvendig å kombinere dette med medikamentell behandling for rundt 70% av diabetikere med type 2-diabetes. En annen forskjell på de to formene for diabetes er at type 2 ofte er forårsaket av overvekt, usunt kosthold og er betydelig mer vanlig enn type 1.

Hva er symptomene på type 2-diabetes?

Type 1 og type 2 diabetes symptomer er ofte svært like, deriblant økt tørst, utmattelse, vekttap, underlivskløe og en økt trang til å urinere. Type 1 kan hos noen også føre til kramper, forstoppelse, hudinfeksjoner og forandringer i synet. Forskjellen når i sykdomsforløpet symptomene viser seg. Diabetes 1 utvikler seg ofte raskere og mer intenst, i motsetning til type 2 som ofte er en mildere og gir utslag saktere. Det er grunnen til at denne formen for diabetes kan forbli ubehandlet over flere år.

Hva forårsaker type 2-diabetes?

Generelt anses ikke denne formen for diabetes som genetisk betinget. Dersom et foreldrene er rammet av diabetes type 2 er det bare en tredjedel sjanse for at sykdommen vil påvirke barnet også. Imidlertid, andre faktorer som alder, fysisk aktivitet og overvekt vil spille en rolle. I sjeldne tilfeller, vil spesielle medikamenter bidra til utviklingen av sykdommen, men dette er ikke et utbredt fenomen. Årsaken til diabetes er derfor variert, men dersom du tror du lider av denne tilstanden anbefales det at du tar kontakt med legen. En diagnose kan stilles gjennom en enkel blodprøve.

Kan type 2-diabetes behandles?

Hvis du har fått diagnosen type 2-diabetes, vil en endring i kostholdet og økt fysisk aktivitet bli anbefalt før du starter medikamentell diabetes behandling. For de fleste diabetikere vil det være nok til å holde diabetesen under kontroll. Imidlertid, dersom dette ikke er effektivt nok eller du er rammet av en alvorlig form for diabetes vil man ofte anbefale et medikament, som for eksempel Metformin. Dette medikamentet tilhører en gruppe behandlinger kjent som biguanider, men kan inneholde glitazoner, DPP-4 hemmere, alpha-glucosidase hemmere, sulphonylureas og prandial glucose regulatorer.

Kan jeg kjøpe diabetes behandling online?

Her på euroClinix tilbyr vi Metformin som en del av vårt behandlingstilbud til pasienter som er diagnostisert med type 2-diabetes, men dette er et reseptbelagt legemiddel så du vil bli nødt til å fylle ut en konsultasjon som kontrolleres av våre leger. Dette er for å sikre at dette er en trygg og hensiktmessig behandling for deg. Dersom legen godkjenner forskrivelsen av resepten, vil resepten blir sendt videre til vårt apotek som vil behandle din resept og sende din pakke til deg. Dersom din konsultasjon blir godkjent før kl. 16.00 på hverdager, vil din behandling sendes ut samme dag.