- Viktig at flere unge menn tester seg

Skrevet av : Elisabeth E. | Publisert : 25/06/2012 | Kategori : Seksuell Helse | Kommentarer
KlamydiatestNy statistikk fra Folkehelseinstituttet viser at det er flest kvinner som blir diagnostisert med klamydia.

Tall publisert denne måneden viser at det 22 530 nordmenn ble diagnostisert med klamydia i 2011. Antallet holder seg stabilt høyt sammenlignet med tidligere år. Sju av ti som fikk påvist infeksjonen var under 25 år og hele 61% av disse var kvinner.

Seniorrådgiver Hilde Kløvstad ved Folkehelseinstituttet påpeker at det reelle antallet nordmenn som er smittet er ukjent.

– Tallene gjenspeiler i stor grad hvem som velger å teste seg og ikke nødvendigvis den reelle fordelingen av klamydia i befolkningen.

Nedgang blant de yngste

Selv om forekomsten av klamydia holder seg noe stabilt viser tallene en nedgang blant tenåringer i aldergruppen 15-19, men i samme periode så man en tilsvarende økning i alderstrinnet 20-24 år. Denne utviklingen er mest tydelig hos kvinner, som igjen har en sammenheng med at flere kvinner velger å teste seg.

– Det er spesielt i risikogruppen under 25 år at forekomsten av klamydia er størst. Det vil være mye å vinne på at flere i denne gruppen tester seg. Spesielt viktig er det at flere unge menn tester seg, sier Kløvstad.

En infeksjon uten symptomer

Klamydia er den mest vanlige seksuelt overførbare infeksjonen i Norge. Smitterisikoen er høyest blant personer under 25 år, så det er viktig at man tester seg regelmessig dersom man praktiserer ubeskyttet samleie eller dersom man skifter partner uavhengig om man opplever symptomer på smitte. I 60-80% av tilfellene er klamydia asymptomatisk, som gjør det spesielt viktig med gode rutiner for testing. Ubehandlet klamydia kan i enkelte tilfeller gi komplikasjoner hos begge kjønn, som problemer med å bli gravid.

Folkehelseinstituttet opplyser om at klamydia enkelt kan diagnostiseres med en gratis urinprøve. Man kan teste seg hos fastlegen, på helsestasjon og de fleste sykehus har egne avdelinger for seksuelt overførbare sykdommer. Dersom du tester positiv vil infeksjonen som oftest behandles med antibiotika, som for eksempel Doxylin eller Azithromycin.

Kilde: http://www.fhi.no/artikler/?id=97753

Arkiv