Logg innOm ossFAQKontakt ossLevering
Kundeservice Send melding Man-fre kl.10-1985 44 99 14
  • home
  • Impotens
  • Kjønnssykdommer
  • Overvekt
  • Røykeslutt
  • Prevensjonsmidler
  • Akne
  • Hårtap
  • Astma
  • Alle tilstander
  • Erectiele disfunctiehome
  • Akne
  • Astma
  • Borrelia
  • Diabetes
  • For tidlig utløsning
  • Hemoroider
  • Høyt blodtrykk
  • Høyt kolesterol
  • Hårtap
  • Impotens
  • Influensa
  • Kjønnssykdommer
  • Overvekt
  • Prevensjonsmidler
  • Psoriasis
  • Reisemedisin
  • Røykeslutt
  • Soppinfeksjon
  • Urinveisinfeksjon
  • Utsette mensen
  • Uønsket hårvekst
Ordrehistorikk Personopplysninger Bestill på nytt Forandre passord Logg ut
Hjem / Hårtap /  Hårtransplantasjon

Hårtransplantasjon

Hårtransplantasjon er en form for kosmetisk kirurgi som innebærer at man flytter hårsekker fra et hårrikt område på hodet til et annet, mer hårfattig område, slik som vikene eller issen. Prosedyren benyttes først og fremst av menn i 30-års alderen og oppover, og anbefales normalt ikke til yngre, da risikoen for fremtidige komplikasjoner er mye større for denne gruppen.

Hårtransplantasjon er et populært alternativ for å bekjempe hårtap hos menn i Norge, og resultatet blir som oftest både naturlig og varig. Det er imidlertid den dyreste behandlingsformen som så langt finnes for tilstanden, og dessuten den mest risikable da man kan få alvorlige bivirkninger hvis man ikke behandler det opererte området korrekt etter operasjonen.

Hårtransplantasjon - historie

Det var Japan som først tok i bruk teknikker for hårtransplantasjon på 1930-tallet. Metoden ble den gang benyttet for reparere hårløse områder på øyevipper og bryn, der japanske kirurger flyttet hårsekker fra hodet til de hårløse områdene. Tap av hår på hodet var imidlertid ikke et stort problem blant japanere, og teknikken ble derfor ikke forsøkt mot skallethet før på slutten av 1950-tallet da også Vesten fikk øynene opp for metoden.

Det var den amerikanske hudlegen, Norman Orentreich som startet eksperimentene med å flytte hårsekker, også kalt punch grafts, fra hårrike til skallede områder på hodet. Eksperimentene beviste at det transplanterte håret fortsatte å vokse livet ut i de tidligere skallede områdene, og populæriteten rundt metoden skjøt derfor raskt fart verden rundt. Leger brukte imidlertid ulike teknikker for hårtransplantasjonene, der noen viste seg å være mer vellykkede enn andre. Det var i den forbindelse spesielt størrelsen på grafsene som viste seg å være en nøkkelfaktor for hvor naturlig resultatet av hårtransplantasjonen ble, og jo større grafts som ble brukt, jo mer kunstig og "dukkeaktig" ble også utfallet av transplantasjonen.

På slutten av 1980-tallet ble det innført en ny metode for hårtransplantasjon, der man tok en hudstripe fra et hårrikt område i bakhodet og deretter delte den opp i såkalte mikrografts ved hjelp av et stereo-mikroskop. Teknikken fikk senere navnet "Strip surgery", og har opp igjennom årene blitt utviklet, justert og finpusset slik at man i dag får et meget naturlig resultat med metoden. Ved begynnelsen av 2000-tallet tok kirurger også i bruk den såkalte "lateral slit metoden", som gjør at de nå klarer å kontrollere retningen og vinkelen av det transplanterte håret slik at det følger hårets naturlige retning.

Hvordan foregår en hårtransplantasjon?

Hårkirurgi går i all hovedsak ut på at en pasient får overført hårsekker fra et hårrikt område på hodet (donorområde), til et område som er skallet eller hårfattig. Prosedyren benyttes normalt hos menn som har mistet håret i vikene og rundt issen, men den brukes også til å rekonstruere øyenvipper og bryn hos personer som for eksempel har brannskader eller arrdannelser i ansiktet.

Metodene for hårtransplantasjon deles normalt inn i to grupper, der den ene innebærer at hårsekkene trekkes ut fra et område på hodet, mens den andre involverer at håret plasseres i et mottakerområde.

Hårekstraksjon fra et donorområde

Det finnes så langt tre forskjellige teknikker som benyttes når man høster hår fra et donorområde. Hver enkelt av disse metodene har ulik betydning for hvor store arr man får etter operasjonen, og hvor stor sjansen er for at man i etterkant opplever nummenhet eller nedsatt følsomhet i det området der håret ble ekstraktert fra.

Follicular Unit Extraction (FUE)

FUE regnes for å være den mest skånsomme metoden innen hårkirurgi, der hver enkelt hårsekk (micro grafts) trekkes ut fra et donorområde ved hjelp av en "punch" (mikrokirurgisk hullinstrument) på 0,8-1 mm i diameter. Teknikken må imidlertid ikke forveksles med den eldre Punch Graft metoden, som i motsetning til FUE bruker et større hullinstrument på opptil 4mm, som trekker ut mer hår fra donorområdet og dermed også etterlater større arr. Resultatet av en slik operasjon er at man ofte får et svært ujevnt og "hullete" utseende.

Follicular Unit Extraction

Så lenge FUE metoden utføres av en erfaren kirurg, og hårmengden som ekstrakteres ikke er for stor, vil man ikke få noen merkbare arr i det høstede området i ettertid. De fleste opplever også at operasjonssårene leges raskt. I tillegg kan man ekstraktere et større antall hårstrå med denne metoden enn man kan med de andre metodene, noe som gir et tettere og bedre resultat. Dette fordi teknikken også tillater at man høster hår fra sidene av hodet.

Det er imidlertid viktig å være klar over at FUE teknikken lett kan gi et møllspist og ujevnt utseende dersom kirurgen ikke har nok erfaring eller gjør et slurvete arbeide. Man bør derfor undersøke litt i forkant av en eventuell operasjon for å finne en klinikk som har gode tilbakemeldinger på hårtransplantasjoner. I Norge er det Poseidon klinikken og Apollo hårsenter som er de mest populære og erfarene klinikkene for hårtap, og de tilbyr behandlinger for både menn og kvinner som mister håret.

FUT – Follicular unit transplant

Hårtransplantasjon med FUT, kanskje bedre kjent som STRIP-metoden, innebærer at en stripe med et stort antall hårsekker skjæres ut fra huden på pasientens bakhode. Denne hudstripen kan ofte variere i størrelse, men vil sjelden være mer enn 20 cm i lengde og 2 cm i bredde, samt 10mm i dybde.

Når hudsripen er skåret ut, vil den deles opp i individuelle hårsekker eller såkalte micro grafts. Hver enkelt hårsekk vil deretter implanteres i mottaker-området. Et gjennomsnittlig utbytte fra STRIP-metoden vil i den forbindelse være på 2000 hårsekkgrupper, noe som tilsvarer 6,000-7,000 individuelle hårsekker.

Strip-metoden

Pasienten vil få lokalbedøvelse under operasjonen, og vil derfor ikke merke noe mens prosedyren pågår. Huden over og under stripen vil også strekkes og sys sammen så snart den aktuelle hudbiten er fjernet. Ulempen med denne metoden er imidlertid at en del av nervene i bakhodet ofte kuttes, noe som gjør at man kan oppleve nedsatt eller fraværende følelse rundt det opererte området i ettertid. Mange klager også på at metoden etterlater synlige arr.

Punch Graft Extraction

Dette er en gammel metode for hårtransplantasjon der små hudbiter med hår på opptil 4 mm skjæres ut fra donorområdet. Hullene vil deretter sys igjen eller etterlates åpne slik at de kan gro igjen av seg selv. Som et resultat av dette, vil metoden gi mange små, hårløse områder når sårene har grodd, og dette er også grunnen til at punch graft extraction sjelden blir brukt av hårkirurger i dag.

Plassering av hår i mottaker området

På samme måte som det finnes forskjellige metoder for å høste hår, finnes det også ulike teknikker for å sette det inn igjen i de aktuelle områdene. Metodene varierer i henhold til hvor store hårenheter man setter inn om gangen, der man skiller mellom micro grafts og store punch grafts. Metoden som benyttes vil være avgjørende for hvor naturlig resultatet blir, og gjøres uavhengig av hvordan håret ble høstet.

Lateral Slit Incisions

Kirurger har størst kontroll over donorhårets vinkel og vekstretning når de benytter denne metoden. Dette gjør det lettere å sikre at resultatet blir så naturlig som mulig, da kirurgene vil sette inn håresekkene på en slik måte at de vil følge det eksisterende vekstmønsteret i ettertid. Det brukes i den forbindelse et spesielt instrument for å lage små kutt i de hårløse områdene, som hårsekkene deretter plasseres i. Det er utførelsen av kuttene som er med på å avgjøre hvilken retning hårstrået vil vokse mot i ettertid.

Lateral Slit Incisions-metoden er den mest skånsomme metoden for plassering av de høstede hårsekkene, og sårene leges fort da kuttene er meget små. Teknikken tillater også at hårsekkene kan plasseres tett i tett, noe som gir et tykkere og mer vellykket resultat.

Micro grafts

Med micro grafts metoden lager kirurgene små hull i hodebunnen der det settes inn 4-12 hårstrå på en gang. Metoden benyttes ofte i forbindelse med hårtransplantasjon i Norge, men den kan i enkelte tilfeller gi et ujevnt resultat som følge av den mengden hårstrå som blir satt inn. Det er i tillegg vanskelig å kontrollere vekstretningen med micro grafts, noe som kan føre til at det transplanterte håret vokser i feil retning, eller står rett opp slik at man får et unaturlig utseende. En del klager også over at hårlinjen ikke ser naturlig ut med denne teknikken.

Når man benytter micro grafts, vil naturligheten av resultatet bli best dersom kirurgene setter inn få hårstrå per graft, samt at hårstråene settes inn riktig og i noenlunde lik dybde i huden. Dette vil forebygge groper og forhøyninger i etterkant.

Punch graft extraction

Dette er, som tidligere nevnt, en metode som sjelden brukes nå til dags. Teknikken innebærer at større mengder hår (2-4 mm) ekstrakteres som små hudbiter fra donorområdet, og deretter plasseres i hårløse eller hårfattige områder. Som følge av at hårbitene ikke deles opp i forkant, ender man her vanligvis opp med et svært unaturlig og kunstig resultat som gjerne minner om dukkehår. Hodebunnen i hudoverflaten har også lett for å bli klumpete og ujevn med denne metoden.

Hvilken metode er best?

Hvilken metode som er best av FUE eller STRIP teknikken kommer gjerne an på hvor god økonomi man har og hvordan håravfallet fortoner seg. De fleste velger imidlertid STRIP-metoden, da den har lavere pris, i tillegg til at overlevelsesraten av hårsekkene er høyere i forhold til FUE.

FUE-teknikken er i motsetning en del dyrere, men man slipper også sjenerende arr. Etterson sårene er mindre, er dessuten rekonvalesenstiden langt lavere med denne metoden. FUE må imidlertid gjennomføres over flere dager, og man må barbere bort en stor del av håret for å få tilgang til de implantatene man trenger. Metoden kan i enkelte tilfeller også etterlate pigmentflekker i huden.

STRIP-metoden vil normalt etterlate et arr etter inngrepet, men de fleste plages ikke av dette da det ikke vil være spesielt synlig, i hvertfall ikke så lenge prosedyren utføres av en dyktig kirurg. Det er kun i de tilfellene der legen gjør feilvurderinger i henhold til hudens elastisitet eller skjærer bort for mye hud, at man kan ende opp med et stygt og synlig arr. Dette skjer heldigvis meget sjelden.

Hårtransplantasjon - pris

Ettersom prosedyren må tilpasses individuelt, finnes det ingen fast hårtransplantasjon pris. Man kan imidlertid få et visst anslag hvis man ser på gjennomsnittsprisen for 2000 grafts som utgjør ca. 5000-6000 hår. Dette er det antallet hårsekker som de fleste setter inn. Nedenfor finner du de hårtransplantasjon prisene som de største klinikkene i Norge opererer med.

  • Christiania Park Hårklinikk: Hos denne klinikken vil 2000 hårrøtter ha en prislapp på ca. 20,000 kroner når man bruker STRIP-metoden. Hvis man isteden ønsker å bruke FUE, koster prosedyren det dobbelte, altså 40,000 kroner.
  • Poseidon Klinikken: Dette er en av de mest populære og kjente hårklinikkene i Norge, og her koster hver graft 40 kr, noe som gjør at 2000 grafts vil ha en pris på ca. 80,000 kroner.
  • Klinikk Haugesund: Denne klinikken tar samme pris for FUE og STRIP-metoden, og hver graft koster kr 50,-. For 2000 vil man dermed måtte betale hele 106,000 kroner.

Tiden etter en hårtransplantasjon

Hvordan man behandler det opererte området i tiden etter operasjonen, er avgjørende for hvor vellykket resultatet blir. Det er i den forbindelse viktig at man vet hva man kan forvente etter en hårtransplantasjon, slik at man kan ta de riktige forhåndsreglene.

I dagene etter transplantasjonen, er det meget vanlig at man opplever hevelse i ansiktet. Dette er spesielt tilfelle dersom man har fått transplantert hår til den fremre delen av hodet. Hevelsen er ikke farlig på noen måte, og vil normalt gå tilbake av seg selv etter ca. 1 uke.

Det nye håret kan vaskes med sjampo etter bare et par dager, men det er viktig at man er forsiktig når man påfører den og at man ikke masserer eller drar i håret på noen måte. Hvis man har sår i nakken etter transplantasjonen, må man også være forsiktig slik at man ikke river opp dette. Enkelte leger gir i den forbindelse pasientene en spesiell sjampo som skal holde huden i hodebunnen myk og fuktig i rekonvalesenstiden. Dette skal forhindre skorpedannelser i sårområdene som kan påvirker utfallet.

Håret faller ut

Mange av de pasientene som har fått utført en hårtransplantasjon vil oppleve at det nye håret faller ut i løpet av de to første månedene. Det er imidlertid ingen grunn til å fortvile, da dette er helt normalt og skjer fordi de transplanterte hårsekkene går inn i en hvilefase, også kalt telogen fase. Når denne perioden er over, starter den normale vekstfasen igjen, og nytt hår vil derfor komme til syne i det opererte området.

6-8 måneder etter at vekstfasen har startet på ny, vil de fleste ha fått såpass mye nytt hår i det transplanterte området at man har et godt bilde av det endelige resultatet. Dette resultatet vil normalt vare livet ut da hårsekkene aldri slutter å vokse, og for de fleste er derfor denne delen av rekonvalesensperioden en meget positiv opplevelse.

Tilleggsbehandling

Selv om hårkirurgi vil løse problemet med nåværende hårfattige områder, vil den ikke stanse håravfallet fra å fortsette i andre områder. De fleste klinikker anbefaler derfor en tilleggsbehandling med medisiner som Recrea Forte eller Propecia 1mg for å forhindre at man mister håret på andre områder av hodet i fremtiden. Propecia er i den forbindelse den medisinen som er den mest effektive, noe som gjør at den har millioner av mannlige brukere verden over.

Propecia erfaringer

  • Hårtap
    • Propecia
  • Impotens
  • Kjønnssykdommer
  • Overvekt
  • Røykeslutt
  • Prevensjonsmidler
  • For tidlig utløsning
  • Akne
  • Astma
  • Diabetes
  • Influensa
  • Høyt kolesterol
  • Høyt blodtrykk
  • Reisemedisin
  • Uønsket hårvekst
  • Soppinfeksjon
  • Urinveisinfeksjon
  • Utsette mensen
  • Hemoroider
  • Borrelia
  • Psoriasis
  • Logg inn Klikk her
    Levering
    Tilgjengelige medisiner
    Propecia
    Relatert informasjon
    Finasterid Hårtransplantasjon Alopecia - vanligste årsak til tap av hår Sammenligning av alopecia behandlinger Recrea Forte
    Mer om menns helse
    Impotens For tidlig utløsning
    Live ChatKlikk her
    Vår pasientstøtte er tilgjengelig på 85 44 99 14
    Linjene våre er åpne mandag - fredag mellom kl. 10.00 - 19.00
    Legemidler Cialis Viagra Levitra Sildenafil Xenical Champix Cerazette
    Populære behandlinger Impotens Klamydia Herpes Gonore P-piller Overvekt For tidlig utløsning
    Nyttig informasjon Potensmidler Kondylomer Dapoxetine Slankepiller Reductil Minipillen Resepter
    Generell info Om oss Levering Sitemap Vilkår og betingelser Helseblogg Affiliates - jobb for oss Kontakt oss
    Velg land
    • EnglishPortuguêsDeutschSvenskaDanskSuomiPolskiNederlandsDeutsch - CHErectiele disfunctie
      Norsk
    euroClinix - Apple Application euroClinix - Android Application
    Hold kontakten med oss Mobilside Twitter Helseblogg
    Secured By RapidSSL and Trustico Beskyttet av
    Copyscape
    ikke kopier
    Copyright © www.euroclinix.no. Alle rettigheter er reserverte. Hexpress EU Ltd. Mont Crevelt House Bulwer Avenue St, Sampson GUERNSEY, GY2 4LH.
    Alle varemerker og registrerte merker tilhører de respektive selskaper.
    Hvordan vi bruker cookies

    euroClinix bruker cookies for å forbedre din opplevelse av vår hjemmeside. Du kan finne ut mer om cookies og administrere dine preferanser ved følge lenken nedenfor.

    Les mer