Rundt én av tre norske kvinner rammes av bakteriell vaginose; en type skjedekatarr som kan gi en stram fiskelukt fra underlivet. Kostholdet ditt kan påvirke din risiko for å rammes.
Bakteriell vaginose er en av de mest utbredte underlivsplagene blant kvinner. De fleste kvinner har hatt eller vil få bakteriell vaginose minst én gang. Noen får det gjentatte ganger.
Denne typen skjedekatarr skyldes at noen av bakteriene som finnes naturlig i skjeden plutselig øker i antall, som fører til en reduksjon av andre bakterier. Bakteriene fører til økt utflod som ofte er grålig, tyntflytende og i blant skummende.
Det mest kjente tegnet på bakteriell vaginose er ubehagelig lukt, som ofte beskrives som fiskeaktig. Denne lukten blir som oftest verre ved seksuell aktivitet og etter samleie eller ved partnerskifte. Risikoen øker dersom man skifter partner ofte, men dette er ikke definert som en kjønnssykdom.
Selv om bakteriell vaginose ofte krever en omgang med Flagyl, vil kostholdet ditt kunne øke risikoen for å rammes. Her har du en liste over hva du bør unngå og hva som kan hjelpe:
Et høyt inntak av fett kan øke pH-verdien i skjeden. Mettet fett er spesielt ugunstig for kvinner som er utsatt for skjedekatarr. Det er derfor lurt å senke inntaket av mettet fett. Det vil også forebygge hjerte- og karsykdommer. Matvarer du bør unngå:
Som nevnt bør man unngå fet mat hvis man vil forebygge risikoen for skjedekatarr, men for å redusere risikoen ytterligere er det viktig at man har et velfungerende immunforsvar og tilstrekkelig med vitaminer og mineraler for å opprettholde viktige prosesser i kroppen. Nedenfor vil du finne en liste over de matvarene som er gunstig for både din generelle helse og mot bakteriell vaginose.
For å forebygge bakteriell vaginose bør du gå for magre matvarer av melk og fett. Disse matvarene inneholde ofte mye proteiner, som er et næringsstoff som metter godt og gir deg noe beskyttelse mot bakteriell vaginose. Her er en liste over gode alternativer:
For å forebygge bakteriell vaginose eller tilbakefall av tilstanden er det viktig å ha et fungerende immunforsvar. Vitamin E er en spesielt sterk antioksidant som bidrar med å vedlikeholde immunforsvaret ved å beskytte kroppens celler ved nedbrytningen av skadelige stoffer fra stoffskiftet.
Tilstrekkelig vitamin E vil kunne redusere risikoen for bakteriell vaginose. Disse matvarene inneholder mye vitamin E:
De flest assosierer folat med svangerskap, men det er ikke bare gravide som trenger folat. Dette B-vitaminet er essensielt for friske røde blodceller, men vil også kunne redusere risikoen for bakteriell vaginose. For å få tilstrekkelig folat kan du spise:
Kalsium er en av de viktigste mineralene i kroppen. Kalsium bidrar med å gjøre skjelettet sterkt, samt styrker hjerte og blodårer. Et tilstrekkelig inntak av kalsium kan også bidra med å forebygge bakteriell vaginose. Disse matvarene er rike på kalsium:
Dersom du allerede lider av bakteriell vaginose er dette en tilstand som er enkel å behandle, men som oftest kreves en omgang med antibiotika. Bakteriell vaginose behandles med Flagyl (metronidazole) som en éngangsdose. For å forhindre tilbakefall kan det være lurt å prøve legge om kostholdet som beskrevet over.
Kilder
Namanjeet Ahluwalia og Hélène Grandjean. Nutrition, an Under-Recognized Factor in Bacterial Vaginosis. J. Nutr. 137: 1997–1998, 2007
Yasmin H. Neggers, Tonja R. Nansel, William W. Andrews, Jane R. Schwebke, Kai-fun Yu,
Robert L. Goldenberg og Mark A. Klebanoff. Dietary Intake of Selected Nutrients Affects Bacterial Vaginosis in Women. J. Nutr. 137: 2128–2133, 2007.
Bakteriell vaginose er en av de mest utbredte underlivsplagene blant kvinner. De fleste kvinner har hatt eller vil få Erectiele disfunctie minst én gang. Noen får det gjentatte ganger.
Trusted health information for you by the National Institute of Health.