Helsedirektoratet utforsker mulighetene for å tilby e-konsultasjon og videokonsultasjoner til norske pasienter. Norske leger er alt for trege mener Teknologirådet.
Divisjonsdirektør for Helse og IT Christine Bergland i Helsedirektoratet sier det er ikke lenge til man kan tilby elektroniske helsetjenester også i det offentlige helsevesenet.
- Det trenger ikke være så lenge til man kan det. Vi utreder det nå, og håper man etter hvert vil kunne kommunisere per e-post med behandleren sin, sier Bergland til VG.
Divisjonsdirektøren ønsker ikke sette et årstall for når dette vil bli tilgjengelig, men Helsedirektoratet er allerede i gang med å finne ut hvordan fastlegen eller annet helsepersonell kan hjelpe deg på en sikker og trygg måte ved hjelp av e-post.
I april fikk norske fastleger refs av Teknologirådet som mener at legene er for trege til å ta i bruk såkalte e-konsultasjoner og SMS i jobben.
Direktør for Teknologirådet Tore Tennøe mener at dagens løsning, hvor pasienter står i milelange telefonkøer uten å få svar på enkle henvendelser holder bare ikke.
- 98 prosent av pasientene har tilgang til internett og det er her de store mulighetene ligger fremover. Nå må fastlegene komme på nett med pasientene. Telefonen som den primære inngangsporten til fastlegen bør bli et avsluttet kapittel. Den bør kun brukes i nødstilfeller eller av de få som ikke bruker nett, sier Tennøe
Man skal ikke lete langt eller lenge for å finne eksempler på land hvor bruk digitale helsetjenester som e-konsultasjoner, timebestillinger og resepter har hatt en positiv innvirkning på helsevernet.
- I Danmark har de innført et system hvor pasienter kan ta kontakt med fastlegen elektronisk. Timebestilling, resepter og enkle konsultasjoner gjøres over nettet. Resultatet er en kraftig nedgang i antall legebesøk, telefonkøer og reisetid for pasienten, det motsatte av frykten til norske leger, sier Tennøe.
- Hadde fastlegene grepet mulighetene som ligger i nettet ville hverdagen blitt enklere for pasientene og dem selv, med raskere timebestillinger og færre overflødige konsultasjoner.
Kari Sollien, nestleder i Allmennlegeforeningen er positiv til digitale helsetjenester, men påpeker at disse ikke er finansiert av det offentlige, så leger som svarer elektronisk får ikke betalt for dette.
- Vi har ikke mulighet til å ta oss betalt for tjenester som ikke står i normaltariffen, og sånn som det er i dag, så jobber leger gratis når de svarer på e-post, sier hun til VG Nett.
Elektroniske konsultasjoner på nett er ikke noe nytt, men tilbudet er ikke spesielt utbredt i Norge. Den største tilbyderen av digitale helsetjenester til norske pasienter er nettklinikken euroClinix.
Helt siden 2010 har klinikken tilbudt norske pasienter enkle konsultasjoner, resepter og behandlinger over nett. Så langt har nettklinikken behandlet over 500 000 pasienter ved hjelp av nettkonsultasjoner, forteller den norske markedssjefen i euroClinix, Alexander Sund.
- Den store etterspørselen etter digitale helsetjenester henger nok naturlig sammen med hvor tilgjengelig norske leger er både geografisk og hvor lang tid man venter både i telefonkø på legekontorene og hvor lang tid det tar før man faktisk får time hos fastlegen. Dette gjør at terskelen for å oppsøke lege blir høyere noe som er problematisk for de individene hvor ulike tilstander og infeksjoner forblir ubehandlet, sier Sund.
Selv om internettbaserte helsetjenester kan gi deg rask og trygg behandling vil seriøse aktører være forsiktig med å stille diagnose.
- Våre tjenester erstatter ikke rollen til fastlegen. Vi tilbyr ikke behandlinger til pasienter uten diagnose. Man vil for eksempel ikke få behandling for astma eller diabetes uten at deres egen fastlege allerede har foreskrevet resept eller anbefalt et tilsvarende medikament tidligere. Samme gjelder personer med kjønnssykdommer som ikke har testet seg selv.
En bestilling er ingen garanti for behandling og konsultasjonen er derfor gratis hos euroClinix.
- Når vi får en bestilling på behandling krever vi at pasienten gjennomfører en konsultasjon. I mange tilfeller vil våre leger ikke være villig til å foreskrive resept og råder pasienten til å oppsøke fastlegen, spesielt i tilfeller hvor legen er usikker på årsaken til plagene eller dersom tilstanden krever videre utredning eller oppfølgning. Dersom behandlingen ikke godkjennes av lege vil det ikke påløpe noen kostnader for pasienten, sier Sund.
I tillegg til e-konsultasjoner utreder Helsedirektoratet mulighetene for å kunne tilby videochat med legen i framtiden. Kari Sollien stiller seg positiv, men sier at også en slik tjeneste vil heller ikke erstatte time på legekontoret.
- Ja, hvorfor ikke? Hvis det bare er å snakke med legen du trenger, så kan du jo bruke et sånt medium. Du vil få en annen dimensjon til samtalen enn om du bare tar en telefon, men det vil ikke erstatte en fysisk konsultasjon, sier Sollien til VG.
Nettklinikken euroClinix utforsker også muligheten for videokonsultasjon, men dette er ikke noe som tilbys helt enda.
- Det er fortsatt en del utfordringer som må utredes i forhold til å kunne tilby videokonsultasjoner på euroClinix. Vi må tenke på pasientenes personvern og sikkerhet. Det finnes også teknologiske utfordringer som må perfeksjoneres før dette blir reelt, sier markedssjefen.
Trusted health information for you by the National Institute of Health.